De ce aleg uleiurile esenţiale?
Ştiu că multe dintre noi suntem ataşate de un anumit parfum, mai mult sau mai puţin cunoscut, de care ne leagă amintiri, emoţii sau doar stări de bine. Parfumul te îmbracă, te scoate din anonimat (uneori) sau, cel puţin, îţi creionează o altă imagine despre tine. Te face să te vezi mai frumoasă, mai sigură, te apropie de idealul tău.
Parfumul însă….trece.
Unde mai pui că, în unele cazuri, oricât de potrivit ar fi un parfum personalităţii noastre, se întâmplă ca organismul să nu-l accepte, fie pentru că suntem alergici, fie pentru că, din cauza pH-ului, pielea noastră să îl transformă până acolo încât nici propriul producător nu l-ar mai recunoaşte.
În plus…ca opinie personală, parfumurile sunt…hăinuţe de suprafaţă. Asta nu înseamnă că pe noptiera mea nu se odihnesc câteva parfumuri dragi, însă, în ultimii ani, am optat pentru uleiurile esenţiale, chiar şi în detrimentul parfumurilor de marcă. Să vă spun de ce!
În primul rând, uleiurile esenţiale sunt vii. Şi nu folosesc aici o metaforă romanticizată. Spun că sunt vii pentru că sunt extrase direct din plantă (petală, frunză, coajă etc) şi, de aceea, îmi place să cred că ele păstrează esenţa acesteia, nu doar aroma. În plus, procesul de extracţie este unul natural (mă refer aici la procese precum distilarea, presarea, macerarea sau filtrarea), prin urmare uleiurile esenţiale rămân şi ele, la rândul lor, naturale, comparativ cu parfumurile care, indiferent de forţa aromelor, sunt nişte produse sintetice.
Adesea evităm uleiurile esenţiale de calitate pentru că au un preţ ridicat şi, aparent, nejustificat, pentru cantitatea mult prea mică în care acestea se distribuie. Totuşi, trebuie să înţelegem că preţul este mai mult decât corect, mai ales în cazul uleiurilor esenţiale de calitate superioară, dacă ne gândim că pentru doar un kg de ulei de trandafiri sunt folosite între 2,5 şi 3 tone de petale de trandafir! Iată de ce preţul uleiului esenţial de trandafir (dacă tot am pornit pe exemplul acestei plante), este comparat cu cel al aurului. Astăzi, gramul de ulei de trandafir valorează undeva între 10-15 euro, iar pentru producerea lui, petalele pot fi culese numai într-o anumită perioadă, între 15 şi 20 de zile pe an, doar dimineaţa, până când roua nu se evaporă în totalitate.
Iată de ce iubesc uleiurile esenţiale şi le folosesc în cremele by Codru: pentru că sunt vii, asemenea nouă. Sunt extrase din plante cu nevoi, îngrijite şi crescute cu grijă, tratate cu atenţie, fericite…aş putea spune.
In plus, spre deosebire de parfumuri, uleiurile esenţiale produc efecte reale asupra pielii. Devin una cu epiderma noastră, fără să provoace iritaţii, şi acţionează local atât la hidratarea, catifelarea, întinerirea sau vindecarea/cicatrizarea acesteia, cât şi la nivelul simţurilor noastre. Uleiurile esenţiale provoacă stări de bine, relaxează sau motivează. Sunt micii prieteni activi pe care îi putem lua …nu cu noi ci…pe noi. Pentru că odată împrietenită cu pielea noastră, combinaţia preferată de uleiuri esenţiale rezistă timp îndelungat, mai îndelungat decât parfumurile.
Incercaţi-le!
Atenţie, însă! Uleiurile esenţiale nu se aplică direct pe piele! Ele se folosesc în cantităţi mici, bine calculate, împreună cu uleiurile vegetale. Vă recomand cremele by Codru. Mi-ar plăcea ca acestea să fie liantul puternic dintre voi şi magia uleiurilor esenţiale.